Het sollicitatiegesprek
Yes, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Nu jij je voet tussen de deur hebt, moet je nog écht binnen zien te komen. Maar hoe laat je een goede indruk achter en hoe kan je jezelf het beste voorbereiden? Je leest het allemaal hier!
Voorafgaand aan het gesprek
Waar moet je nu allemaal aan denken voorafgaand aan het gesprek? En hoe kun je je het beste voorbereiden? We zetten even een paar tips voor je op een rijtje:
- Lees je eigen cv nog even door voordat je op gesprek gaat. Weet wat er op je cv staat, zo kom je niet met je mond vol tanden te staan als hier een vraag over wordt gesteld.
- Lees nog even door de vacature, op welke functie heb je ook alweer gesolliciteerd?
- Nog een heel belangrijk ding, wat doe je aan? Een vrouwenprobleem zeker? Echt niet. Je wilt natuurlijk niet in je kloffie aankomen op een advocaten bureau
- Weet met wie je je gesprek in hebt gepland, het kan onprofessioneel over komen als je dit niet weet. Je hebt deze persoon waarschijnlijk al eerder gesproken dus dat is een kleine moeite.
- Zorg ook dat je op tijd bent, liever 10 minuten te vroeg dan 1 minuten te laat in dit geval. Maar dat is ook een no-brainer, toch?
Doe goede research
Je wil je potentiële werkgever laten zien dat je tijd hebt gestoken in het gesprek en dat je de baan graag wil. Daarom is research doen naar het bedrijf heel belangrijk heel belangrijk om erachter te komen wat ze doen, wat er van de medewerkers verwacht wordt, welke sfeer er heerst en nog meer. Met die informatie kun je een goede indruk maken. Hoe je dit aanpakt? Check hieronder even een paar keypoints.
- Begin met het doorlezen van de website. Kijk vooral ook even op de ‘over ons’ pagina.
- Bekijk de socialmediakanalen van het bedrijf. Wat speelt er zoal?
- Ga op zoek naar nieuwtjes. Speur even op het internet rond of je nieuwtjes kunt vinden over dit bedrijf of de werknemers.
Je doet dit niet alleen om de werkgever te laten zien dat je je goed hebt voorbereid op het gesprek, het is ook fijn voor jezelf. Misschien wordt je gevoel door je research wel bevestigd, of Ontdek je dat dit niet de werkgever voor jou is. Haal er je voordeel uit!
Waar praat je wel, of beter niet over?
Voor een sollicitatiegesprek zijn er ook een aantal do's en dont's. Praat vooral niet over hoe vreselijk je je huidige werkgever vindt. Ook al ging je op slechte voet weg bij je huidige werkgever, probeer deze nooit in een slecht daglicht te zetten. Omdat de persoon tegenover de werkgever niet kent, zegt zo’n uitspraak meer over jou dan over je oude baan of baas.
Maar waar kun je dan wel over praten? Nou, heel simpel. Praat over jezelf. Wat vind jij leuk? Waarom wil jij deze baan? Dat zijn dingen die je potentiële werkgever wil weten, hoe gemotiveerd ben je nu daadwerkelijk? Houd het luchtig en professioneel en maak ook ruimte voor wat persoonlijke feitjes.
Fake it till you make it
Echt waar? Echt waar! Ben je een term tegengekomen in de vacature die je eigenlijk nog niet kende? Dat is helemaal niet erg. Zoek het dan gewoon even op. Zo ben je voorbereid wanneer ernaar gevraagd wordt tijdens een gesprek. Dan kun je zeggen: “Ik weet wel wat het inhoudt, maar heb er nog niet veel ervaring mee.” Niets mis mee toch? Je mag best een beetje bluffen, zolang je geen leugens vertelt komt het allemaal goed.