Carrièreswitch
Je bent toe aan een nieuwe baan. En niet zomaar een nieuwe baan, je wilt een carrièreswitch maken. Best een grote stap om te zetten en een lastige keuze om te maken. Het is namelijk allemaal zo makkelijk nog niet. Heb je alle skills wel in huis voor je nieuwe droombaan of moet je jezelf nog laten bijscholen? En hoe weet je nu dat de keuze voor je nieuwe carrière de juiste is? Daar gaan we je bij helpen. Met deze 5 tips kun jij een goede keuze maken voor jouw carrièreswitch!
1. Het maken van de juiste keuze
Misschien heb je een droom die je al je hele leven wilt waarmaken. Maar het kan ook zomaar zijn dat je nog helemaal niet weet wat je wilt gaan doen. Je weet alleen dat je niet happy bent met je huidige baan. Het is dan altijd goed om jezelf af te vragen of je écht een carrièreswitch wil maken. Het zou zomaar eens aan iets anders kunnen liggen dan het werk zelf. Stel jezelf daarom de volgende vragen:
- Wat vind je niet leuk aan je huidige baan? Zijn het de werkzaamheden, je werkomgeving of misschien de branche waar je in werkt?
- Is er iets wat je altijd al hebt willen doen? Het is natuurlijk top als je van je hobby je werk kunt maken of als je eindelijk je jeugddroom kan waarmaken.
- Als je een andere carrière zou moeten kiezen, wat zou dat dan zijn? Probeer een top 3 te maken. Het hoeft niet meteen een specifiek beroep te zijn, maar het kunnen ook eisen zijn die jij aan een nieuwe baan stelt. Misschien ben je het wel beu om de hele dag aan een bureau te zitten of wil je graag met mensen werken?
2. Neem een loopbaancoach
Vind je het lastig om deze vragen te beantwoorden? Maak dan een afspraak bij een loopbaancoach. Een loopbaancoach kan je helpen met je zoektocht naar jouw nieuwe droombaan. Daarnaast hebben ze vaak ook een groot netwerk en kunnen ze je eventueel introduceren bij een werkgever.
3. Welke skills heb je al in huis?
Je hebt een hoop opties overwogen en weet nu precies hoe jouw droombaan eruit ziet. Nu komt de volgende vraag: heb jij alle skills al in huis? Of moet je jezelf nog laten bijscholen? Laten we beginnen bij de eerste vraag:
- Bekijk enkele vacatures voor het werk dat je graag wilt gaan doen. Welke eisen en verwachtingen hebben werkgevers? Maak een lijstje van de kennis en vaardigheden die gevraagd worden op deze vacatures.
- Nu je een lijstje hebt van de verwachtingen en eisen van werkgevers kun je voor jezelf een checklist maken. Zijn er punten die je al kunt afvinken? Dan is dat mooi meegenomen! Laat ze wel op je lijstje staan. Dit lijstje kun je erbij pakken als je aan de slag gaat met het schrijven van je cv en motivatiebrief.
- Heb je bepaalde skills nog niet in huis? Wordt er bijvoorbeeld vaak gevraagd naar een bepaalde opleiding of heb je kennis nodig van specifieke computer programma's? Dan kan het nodig zijn om een cursus of opleiding te gaan volgen.
4. Stippel de route uit
Je weet wat je wilt gaan doen én weet ook hoe je daar kunt komen. Nu is het tijd om een plan te maken. Moet je nog een opleiding of cursus volgen of kun je meteen aan de slag?
Jezelf laten bijscholen
Je weet wat je wilt gaan doen, maar hebt nog niet alle kennis in huis? Dan kun je jezelf laten bijscholen. Kijk daarbij goed naar de mogelijkheden, want zoals zo vaak zijn er ook hier meerdere wegen die naar Rome leiden.
- Is het mogelijk om bij je huidige werk naar jouw droombaan toe te groeien?
Misschien is het mogelijk om bij je huidige werkgever van baan te wisselen. Zit je in een salesfunctie, maar zou je graag switchen naar een Hr-functie? Vraag dan bij je werkgever wat de mogelijkheden zijn. Als ze mee willen denken kun je via een shortcut al wat ervaring opdoen in een nieuwe functie. Misschien is het zelfs mogelijk om via het werk deel te nemen aan cursussen om de nodige ervaring op te doen. - Zijn er werkgevers die een traineeship aanbieden?
Sommige werkgevers willen je graag helpen bij het vergaren van de nodige kennis. Met een traineeship kun je het vak leren terwijl je aan het werk bent bij een nieuwe werkgever. - Is het mogelijk om een deeltijd opleiding te volgen?
Waarschijnlijk kun je niet zomaar stoppen met werken om een opleiding van 4 jaar te volgen. Misschien is een deeltijd opleiding dan een optie. Wanneer je een deeltijd opleiding volgt, ben je vaak 1 tot 2 dagen in de week met je studie bezig. De overige dagen kun je dus gewoon aan het werk. Zo kun je je nodige kennis opdoen zonder teveel in te leveren op je inkomen. - Zijn er cursussen die je kunt volgen?
Het volgen van een hele opleiding is misschien niet nodig. Het is ook mogelijk dat er cursussen zijn waarmee je de nodige kennis kan vergaren. Doe online onderzoek om te kijken welke cursussen geschikt zijn.
Heb je alle kennis en vaardigheden al in huis?
Dan kun je meteen op zoek naar een leuke vacature! Wil je weten waar je het beste kunt beginnen? Gebruik dan onze checklist voor een nieuwe uitdaging! Met de tips en vragen in deze checklist krijg je een goed beeld van jouw eisen en wensen voor een nieuwe baan.
Bekijk de checklist: op zoek naar een nieuwe uitdaging
5. Heb geduld
De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven: heb geduld. Maak geen overhaaste beslissing. Het zou balen zijn als je er halverwege een cursus achter komt dat deze baan toch helemaal niets voor jou is.