Waarom zijn vrouwen zo zeldzaam in de metaalindustrie? Linda’s verhaal als CNC-kanter en waarom dit beroep ook voor jou interessant is.
Geplaatst op
Je zou denken dat in tijden van emancipatie je steeds vaker vrouwen tegenkomt in de metaalindustrie. Toch zijn vrouwen nog steeds een zeldzaamheid op de CNC-werkvloeren. Slechts 7% van de werknemers in de metaalsector is vrouw, terwijl dit percentage in andere sectoren veel hoger ligt.
Ik ben op onderzoek gegaan om te achterhalen hoe dit precies zit en hoe het is om als vrouw in een mannenwereld te werken. Zijn er wellicht meer beroepskeuzes die beter bij vrouwen passen dan we denken? Of is het werk echt zo zwaar en lomp dat het simpelweg niet voor iedereen is weggelegd?
Ik ging hierover in gesprek met Linda Janssen (44) een creatieve en enthousiaste vrouw, moeder en dierenvriend die fulltime werkzaam is als CNC-kanter* bij Barbas Bellfires - een fabrikant voor luxe haarden en kachels -. Ze vertelde ons dan ook graag hoe het is om als vrouw in de metaalbewerking te werken.
“Zijn er wellicht meer beroepskeuzes die beter bij vrouwen passen dan we denken?”
Hoe ben je eigenlijk in de metaal terecht gekomen?
Linda besloot toen ze 18 jaar oud was om te stoppen met school. Haar moeder zei destijds: "Als je dat wilt, dan moet je ook écht hard gaan werken.". Ze werd voorgesteld bij een metaalbedrijf via een uitzendbureau, en ging daar aan de slag zonder precies te weten waar ze ja tegen had gezegd. Zo rolde ze het vak in. Als CNC-kanter* heeft Linda een écht vak waarbij ze, met behulp van een computergestuurde machine, metaal in de gewenste vorm buigt tot een mooi product.
Hoe is het nou om tussen de mannen te werken?
“Ik vind het eigenlijk heel prettig, mannen zijn over het algemeen een stuk directer dan vrouwen. Daar houd ik wel van.” De mannen hebben vaak juist respect voor de vrouwen op de werkvloer. Ook wanneer er iets dwars zit, spreek ik direct met de betreffende personen. Daar gaat dan meteen zand over, vaak merk je bij vrouwen dat het een hele periode blijft wringen. Die directe communicatie vind ik wel echt een voordeel zegt Linda.
Word je als vrouw anders behandeld op de metaal-werkvloer?
“Ondanks dat ik de enige vrouw ben hier in het kant-team bij Barbas Bellfires is er geen gebrek aan diversiteit en inclusie.” Hierdoor merk je al snel dat iedereen welkom is en geaccepteerd wordt in het team, en zo dus ook ik als vrouw. Door de jaren als metaalbewerker is er echter veel veranderd. Toen ik net begon kreeg je als vrouw nog wel eens ongepaste opmerkingen naar je hoofd geslingerd, dat gebeurt nu echt niet meer. Sterker nog, de mannen zijn soms wel heel voorzichtig met je vanwege de betutteling van de maatschappij. “Dan ben ik zelf degene die de lompste opmerkingen maakt, ik heb mijn woordje voortaan wel klaar staan.”.
“Door de jaren als metaalbewerker is er echter veel veranderd. Toen ik net begon kreeg je als vrouw nog wel eens ongepaste opmerkingen naar je hoofd geslingerd, dat gebeurt nu echt niet meer.”
Bij het zwaardere werk staan de mannen vaak toch te kijken of ze het niet even moeten overnemen. Zeker wanneer ze uit een cultuur komen waarbij het écht vreemd is om een vrouw in een beroep als deze te zien. Je wordt dan wel een beetje gespaard als vrouw. Dat echt zware werk komt echter niet zo vaak voor, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is het negen van de tien keer helemaal niet zo zwaar. De meeste dingen die ik maak van metaal zijn namelijk niet groter dan een schoenendoos!
“Wanneer ik mensen vertel wat ik doe, dan denken ze dat ik de hele dag met grote metalen balken aan het sjouwen ben. In de realiteit is dit niet zo.”
Ik dacht dat je nogal een krachtpatser moest zijn om dit werk te kunnen doen, maar dat valt dus reuze mee?
Ja. Wanneer ik mensen vertel wat ik doe, dan denken ze dat ik de hele dag met grote metalen balken aan het sjouwen ben."Dat vinden ze dan meteen heel stoer, maar staat ver van de werkelijkheid.” In de realiteit is ze namelijk vooral ingewikkelde tekeningen aan het uitlezen en veel aan het meten. CNC-kanten is vooral heel nauwkeurig werk, iets waar vrouwen vaak juist heel erg in uitblinken. Het is dus eigenlijk best vreemd – momentje om bij stil te staan dus - dat we zo weinig vrouwen tegenkomen in dit soort beroepen.
“CNC-kanten is vooral heel nauwkeurig werk, best vreemd dus dat er zo weinig vrouwen dit beroep uitoefenen.”
Is er iets extra’s wat je brengt als vrouw op de werkvloer?
“De vrouwelijke touch! ?”. Ook komen mannen gemakkelijker naar haar toe met hun verhalen. Ze durven zich nou eenmaal iets kwetsbaarder op te stellen bij een vrouw. Die gevoeligheid maakt het team uiteindelijk alleen maar sterker.
Wat zou je als tip mee willen geven aan vrouwen die willen starten in de metaal?
Blijf jezelf en wees niet bang om vies te worden, het levert je namelijk veel op. Voor de mede-moeders: realiseer je dat er steeds meer bedrijven openstaan voor parttimers in dit vak. Iets waar vooral veel moeders vaak behoefte aan hebben omdat ze bij hun gezin willen zijn. In de metaalindustrie werken brengt ook veel voordelen met zich mee. Het verdient veel beter dan wanneer je bijvoorbeeld in een winkel staat of als receptioniste werkt én je kan in het weekend gewoon bij je kinderen zijn, een goede werk-privé balans dus. Iets om over na te denken als je het mij vraagt.
“Er zijn vaak veel opties voor vrouwen die graag in het weekend bij hun kinderen willen zijn. Goed verdienen én een goede werk-privé balans dus.”
De voordelen van het CNC-werk op een rijtje:
- Je kunt lekker met je handen werken. Vaak in een gezellig no-nonsens team.
- Het werk is fysiek vaak niet zo zwaar als je denkt.
- De salarissen zijn erg goed.
- In de meeste gevallen gaat dit beroep gepaard met een goede werk-privé balans.
- Voor de moeders; omdat er veel vraag is zijn er genoeg parttime opties.
- Wanneer je aan de slag wil in de metaalsector zijn er veel bedrijven die in je willen investeren. Zo kun je bijvoorbeeld bij Barbas Bellfires een BBL-opleiding volgen waarbij je één dag in de week naar school gaat en de rest van de week lekker kunt verdienen.
* Een CNC-kanter is een vakman die gespecialiseerd is in het werken met CNC-kantbanken. CNC staat voor Computer Numerical Control, wat betekent dat de machine wordt bestuurd door een computer die instructies ontvangt in de vorm van numerieke codes. Een kantbank is een machine die wordt gebruikt om plaatmateriaal, zoals metaal of kunststof, te buigen en te vormen in verschillende hoeken en vormen. |
Tot slot.
Wanneer jij dus als vrouw aan de slag wil in de metaalindustrie zijn er veel mogelijkheden. Eventueel in combinatie met een BBL-opleiding waarbij je één dag in de week naar school gaat, dan haal je ook nog eens een diploma. Ik kan wel concluderen dat het eigenlijk best vreemd is dat we nog zo weinig vrouwen in dit beroep zien waarbij je lekker met je handen kan werken én goed kan verdienen. Bovenop dit alles is de vraag naar CNC-kanters de afgelopen jaren ook nog eens flink gestegen. Meer dan genoeg carrièrekansen dus, ook in de toekomst. Win-win als je het ons vraagt!
Werken bij Barbas Bellfires Bekijk alle CNC vacatures
Bronnen:
CBS. (2021). Kerncijfers: Metaalindustrie https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/08/omzet-industrie-in-vierde-kwartaal-13-procent-hoger#:~:text=In%20de%20metaalindustrie%20steeg%20de,waren%2019%2C6%20procent%20hoger.
CNV Vakmensen (2018). Arbeidsmarktmonitor Metaal en Techniek: https://www.cnvvakmensen.nl/industrie/metaaltechniek/cao-metaal-en-techniek/