De 36-urige werkweek: het Walhalla?
Geplaatst op
Je kent vast wel iemand met een 36-urige werkweek. Of misschien geniet je zelf wel van 4 uur extra vrijheid in de week. Heerlijk toch? Of zijn er ook nadelen? In deze blog zetten we het even voor je op een rijtje.
Voordelen van een 36-urige werkweek:
De grootste reden dat mensen kiezen voor een 36-urige werkweek is toch een stukje extra meer vrijheid. Een 36-urige werkweek kun je namelijk op verschillende manieren indelen!
- Elke week één middag vrij
- 4 dagen van 9 uur maken zodat je één hele dag vrij hebt
- Of om de week een hele dag vrij
En dat is best lekker. Die extra vrije tijd kun je bijvoorbeeld gebruiken voor dingen die je liever niet in het weekend wil doen, voor taken zoals boodschappen en de grote schoonmaak. Of je gebruikt het om meer tijd met je familie door te brengen. Maar je kunt die tijd ook inzetten om je dromen na te jagen! Misschien wil je wel voor jezelf beginnen of nog een cursus volgen. Dan is zo’n vrije middag natuurlijk ideaal!
Daarnaast is het natuurlijk ook fijn om halverwege de week weer met een frisse blik aan de slag te gaan. Iedereen weet dat een werkweek soms echt als een sleur kan voelen. En soms loop je dan een beetje vast. Je ideeën zijn op en eigenlijk ook je energie. Het is dan heerlijk om er even een middagje tussenuit te gaan. Even resetten, een soort miniweekend. De volgende dag ben je weer helemaal fit!
Nadelen van een 36-urige werkweek:
Maar je zult al wel denken: Elk voordeel heb z’n nadeel… Als er alleen maar voordelen zijn, waarom zou dan niet iedereen het doen? Laten we de nadelen daarom ook even voor je op een rijtje zetten:
-
Elke week één middag vrij
Die vrije tijd klinkt super, maar als werknemer heb je het natuurlijk niet voor het kiezen. De werkgever én je teamleden moeten het er ook mee eens zijn. Vooral wanneer er meerdere mensen in één team een 36-urige werkweek hebben. Bij de meeste bedrijven kan niet iedereen zomaar vertrekken op vrijdagmiddag. -
4 dagen van 9 uur maken zodat je één hele dag vrij bent
Die extra vrije dag is natuurlijk heerlijk. Maar 9 uur werken op een dag is niet voor iedereen weggelegd. De meeste mensen vinden het al moeilijk om 8 uur productief bezig te zijn, laat staan dat hier nog een uur achteraan geplakt wordt. -
Of om de week een hele dag vrij
Een groot nadeel van deze regeling is dat je zult zien dat die vrije dag nét in de verkeerde week valt. Wat dus betekent dat je weer moet gaan ruilen. Daarnaast blijft het ook vermoeiend om elke keer maar weer uit te leggen dat je alleen in oneven weken op vrijdag vrij bent (ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ga niet elke keer checken in welke week we zitten).
Daarnaast zijn er ook kleine irritatiepuntjes waar je mee te maken krijgt als je 36 uur werkt (ik spreek uit ervaring). Zo onthouden de meeste mensen niet precies wanneer je vrij bent, waardoor er toch meetings worden gepland op jouw vrije dag. Je mist soms best veel als je een halve of hele dag niet aanwezig bent. En je krijgt soms toch ff snel een appje of telefoontje in je vrije tijd. De rest van het bedrijf draait namelijk gewoon door.
En misschien wel een van de grootste nadelen. Je krijgt natuurlijk ook 4 uur per week minder uitbetaald, je hebt in verhouding minder vakantiedagen én, in het geval dat je vrijdag vrij neemt, je mist alle vrijmibo’s.
Genoeg te kiezen!
Je leest het al, een 36-urige werkweek heeft zeker een paar voordelen, maar ook nadelen. Zou jij nog kiezen voor een 36-urige werkweek als je dit zo leest? En in welke vorm zou je dat dan doen? Het is in ieder geval altijd belangrijk om hier goede afspraken over te maken met je werkgever én collega’s.
Het voelt misschien als een voorrecht en soms zien collega’s dat ook zo. Dus onthoud goed dat je niet alleen minder werkt, je krijgt ook minder betaald! Zorg er daarom altijd voor dat je duidelijk bent over je beschikbaarheid en beschouw je vrije tijd ook écht als vrije tijd. Werk komt morgen wel weer, het bedrijf gaat echt niet failliet van een dagje langer wachten.